6/22/2019

SBI Clerk Prelims 2019 Arithmatic Paper (Memory Based)

SBI Clerk Prelims 2019 Arithmatic Paper
SBI Clerk Prelims Memory Based Paper 2019: SBI Clerk Prelim 2019, has started from 22nd June to 23 June 19 in 4 shifts both the days. and Today is the 1st day of SBI Clerk Pre exam is over now. so we try best to updates memory based paper of SBI Clerk Pre 2019 Arithmatics first.I hope it will help you to analyse your score.



Direction (1-5)- Quadratic Equation
1) x² – 22x + 105 =0 y² – 27y + 162 = 0
Ans: x = 15, 7 y = 18, 9

2. I 3x2 – 25x + 52 = 0, II. 3y2  – 10y – 8 = 0
Ans: x = 4, 13/3 y = -2/3, 4

3. I 3x2 – 5x – 12 = 0, II. 3y2  – 8y – 16 = 0
Ans: x = -4/3, 3 y = -4/3, 4

4. I 4x2 + 3x – 27 = 0, II. 3y2  – 20y + 32 = 0
Ans: x =2.25, -3 y = 8/3, 4

5. x² – 32x + 247 = 0 y² – 22y + 117 = 0
Ans: x = 13, 19 y = 13, 9

Direction (6-10): Missing Number Series
11, ?, 16, 21, 29, 41= 58

1800, ?, 60, 15, 5, 2.5 =

? , 100, 150, 375, 1312.5= 200

0, 6, 24, 60, ?, 210= 120

4, 3, 4, 9, 32, ?= 155

Direction (11-20):

11)12.5 * 14 ÷ 8.75 + 12 = 20 + ? Ans: 12
12)20*168÷14-40 = ? + 110

Ans: 90

13)5616 ÷ 18 ÷ 8 = ?
Ans: 39

14)x * (523.5 + 687.5) = 24220

Ans: 20

15) (4270 ÷ 122) + ? = 200

Ans: 165

16) 8934 – 3257 + 481 = ? + 2578

Ans: 3580

17) 45% of 870 + 67% of 1250 – 21% of 540 = ? Ans:1115
18)
Sbi clerk 1st shift qs

Ans: 1743


19) √(12 * 145 ÷ 6 + 34) = ? Ans: 18
20) 1637 + 1832 = (45)² + (?)²

Ans: 38

21. An amount  of money is to be distributed among A, B and C in the ratio 3 : 1 : 5. The difference between B’s and C’s

share is Rs. 3600. What is the total of A’s and B’s share?

Ans: 3600

22. A started a business with capital of Rs. 20000  Four months  later B joined as a partner with a capital of Rs. 10000.

What is the share of A out of total profit of Rs. 4000 at the end of the year.

Ans: 3000

23. A boat takes 9 hr to travel a distance  upstream and takes 3 hr to travel the same distance downstream. If the speed of

the boat in still water is 4 kmph, then what is the velocity of the stream?

Ans: 2km/h

24. If the difference between CI and SI earned on a certain amount  at 20% pa at the end of 3 years is
Rs.640, find out the principal. Ans: 5000
25. Not Remember ………
Direction (26-30): Bar D.I
Given below is the bar graph showing the production of Book by 6 companies, Arihant, Kiran, Ambitiousbaba, Upkar, Olive and Lucent in two consecutive years 2015 and in 2016.
Sbi clerk exam 2nd shift graph


26. What is the difference between average production of Book by Kiran for both year and Lucent for both year?

Ans:


27. What is the average of sum of book production by companies Arihant in 2015, Olive in 2016 and
Upkar in 2016 ?


28. If production of Books of company Upkar in 2017 increases by 20% in comparison to previous year and production of Book by

company Olive in 2017 increases by 25% in comparison to previous year then what is the sum of production of Books in 2017 for

firm Upakr and Olive together?

Production of book by Upkar in 2017= 360*120/100=432

Production of book by olive in 2017= 240* 125/100=300

Total Production of book by Upkar and Olive in 2017= 432+ 300=732

29. What is the ratio of production of mouse by company Arihant in 2015 and Lucent in 2015 together to the production of

Olive in 2016 and Upkar in 2016 together?


30. Production of book for company Kiran in both years is what % more or less than production of Book for company Ambitious

baba in 2016 and company Olive in 2015 together. (approximately) Required %= 620-600/620*100= 3.22%

31. Total 270 (boys + girls) come school on Monday and Tuesday together. If 60 girls come each day and ratio of boys come

school on Monday to Tuesday is 1 : 2, then find number of boys come school on Monday?
Ans:Total boys come school on Monday and Tuesday together = 270
Total boys come school on Monday = 150

32. Ram expend 25% of his monthly salary  and 20% of remaining salary he gives his mother. If
Ram save Rs. 9000, then find his annual salary? Ans: Let Ram monthly salary = 100x
Ram saving = 100x       100x           + 100x
Given, 60x = 9000 Rs. x = 1500 Rs.
Ram annual salary = 15000
33.  A & B can complete a work in four days and A is 40% more efficient than B. If with the help of C they complete the same

work in three  days, then find B & C together complete  the same work in how many days?
Ans: Let efficiency of B = 5x units/day
So, efficiency of A = 1.4
Total work = (5x + 7x)   Efficiency of C =       
Required days =          = 5

34………………Not recall
35. …………….Not recall


2nd  Shift
8,13,23,40,66,103, ?

4,24,120,480, 1440, ?

8,4.5, 5.5, 13, 56, ?

7,13, 20, 28, 37, ?

2, 5, 14, 41, 122, 166, ?


3rd  Shift
sbi clerk exam question 1


sbi clerk exam question 2

sbi clerk exam question 3
sbi clerk exam question 4
sbi clerk exam question 5
sbi clerk exam question 6
sbi clerk exam question 7

0 comments:

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.